Böbrekler İçin Faydalılar ve Zararlılar Nelerdir?

Böbrekler İçin Faydalılar ve Zararlılar Nelerdir?

Böbrek sinsî bir organdır. Bazen son âna kadar belirti vermez. Böbrek yetmezliği genellikle sinsi ve yavaş geliştiği için tanıda gecikme oluyor. En belirgin belirtiler ise gece birden fazla idrara çıkma, yeni başlayan veya şiddeti artan kan basıncı yüksekliği, bacaklarda ve göz kapaklarında şişme, cilt döküntüsü, idrar yaparken zorlanma, idrarda renk, koku değişiklikleri, köpük varlığı v.b. İltihablı böbrek hastalığına nefrit, glomerüllerde iltihap olmasına glomerülonefrit denir. Gerçek Tıp kitabına göre :Türkiye'de kronik böbrek yetmezliğinin birinci nedeni glomerülonefrittir. Kronik glomerülonefrit uzun süreli bir hastalıktır ve hızla ilerleyebilir. Bu durumda, kısa süre içinde böbrek yetmezliği meydana gelir ve hasta diyaliz tedavisine mecbur kalır.

 

Dr. Aidin SALİH'e göre ise : "Bugün dünyada kronik böbrek yetmezliğinin en sık rastlanan nedenle­rinden birinin aspirin, ağrı kesiciler ve antibiyotikler olduğu tespit edilmiş­tir. Bunun anlamı, bugünkü kronik diyaliz hastalarının büyük çoğunluğunu, ağrı kesici ve diğer kimyasal ilaçları genç yaşlardan itibaren ve yoğun bir şekilde kullananların oluşturduğudur.

 


Diğer sebepler içinde en önemli olan ise böbreklerin çalışma kapasite­sinin düşük olmasıdır. Anne sütü emmeyen ve suni mamalarla beslenen be­beklerin böbrekleri suni besinden olumsuz etkilenir. Böbreklerin gelişimi yavaşlar ve çalışma kapasitesi azalır. Hastanın böbreklerinin durumuna ba­karak, anne sütü emip emmediği, ek gıdaya ne zaman ve neyle başlandığı­nı tahmin etmek mümkündür.

 

Böbrekler İçin Faydalılar ve Zararlılar

 

 

Böbrekler için zararlılar:
Hazır katkılı yiyecekler, süt tozu ve yumurta tozu içeren yiyecekler, karışık ve bayat yemekler, hazır içecekler ve dur­gun su, yüksek topuklu veya dar ayakkabı kullanmak, dar pantolon ve çorap giymek, sıkı kemer bağlamak, kimyasal boya ile saç boyamak, saçları taramayı terk etmek, sandalyede oturmak, ayakta idrar yapmak, uzun süre idrarı tutmak, soğuk taş ve ıslak toprak üzerine oturmak, hazır bez ve Hij­yenik ped kullanmak.

 


Böbrekler için faydalılar:
Badem, ceviz, hurma, ayva, kiraz, vişne, erik, kişniş, nar, zeytinyağı, fasulye, taze sıkılmış ekşi meyve suları, arpa suyu, taze sağılmış koyun ve deve sütü, bozkırlarda otlayan koyunların eti ve kuyruk yağı (kan grubu "A" olanlar için 2 haftada bir). Ayrıca defne yağı, acı kavun yağı ve acı badem yağını bele yedirerek sürmek veya bu yağlar ile zeytinyağını karıştırarak lavman yapmak, bele papatya ve keten tohumu ile kompres yapmak, bele kupa çekmek, ayaklara, makata, bele ve kuyruk sokumuna sülük koymak, hacamat yaptırmak, sabah güneşi altında yürü­mek, kuru ve sıcak toprakta veya kumda oturmak ve vücudu meme hizası­na kadar kuru ve sıcak deniz kumuna gömmek.